Debutând în anul 2003, sub forma unui proiect pilot, primele trei ediții ale „Cursurilor de vară de Muzică Contemporană” au avut loc pe valea Prahovei, în orașul Breaza, din inițiativa a doi tineri ce abia terminaseră Conservatorul din București: Diana și Sebastian Gheorghiu. Dorința lor a fost aceea de a crea un cadru de cunoaștere a fenomenului cultural contemporan, un cadru de lucru intens și relaxant deopotrivă, similar celor organizate în diverse spații europene.
În primii trei ani de la înființare, ICon Arts și-a creionat planul după care avea să se dezvolte ulterior, de la o ediție la alta: o parte dedicată cunoașterii și învățării – atelierele de lucru, o alta dedicată practicii artistice – concertele; în scurt timp și-a definit și caracterul internațional, aducând artiști și studenți din întreaga lume.
În anul 2006, ICon Arts și reprezentațiile artistice s-au mutat într-un loc mai propice proiectelor culturale: zona Sibiului. Cu workshop-uri desfășurate în Cisnădie și Cisnădioara și spectacole în orașul ce a devenit Capitală Culturală Europeană în 2007, proiectul s-a impus în scurt timp ca un punct de referință în calendarul evenimentelor artistice ale zonei. În anul 2010, organizatorii au redenumit proiectul pentru a face distincția mai puternică între materclass-uri și concertele din ce în ce mai valoroase, evenimentul devenind astfel cunoscut ca Festivalul și Academia ICon Arts.
Workshop-urile au fost inițial axate pe zona muzicală: compoziție, muzicologie, interpretare solo, orgă. Ulterior li s-a adăugat workshop-ul de jazz. Apoi, organizatorii au adus și alte arte pe lângă sfera muzicii. În cele 14 ediții, Academia ICon Arts a creat ateliere de dans contemporan, fotografie, teatru, teatru instrumental și arte vizuale. Dacă experimentul este un concept atât de des întâlnit în peisajul cultural actual, organizatorii au experimentat și ei combinații de secții și evenimente inedite, ce într-un final și-au depășit condiția primară și au devenit produse de înaltă ținută artistică. În acest sens, în anul 2010 a fost introdusă secția de orchestră, un adevărat succes, dar și o provocare organizatorică. Timp de trei ani, orchestra ICon Arts a reunit liceeni și studenți din mai multe orașe ale României îndrumați de muzicieni de excepție în calitate de șefi de partide, precum Emil Vișenescu, Cristian Șuvăială, Dan Avramovici, și conduși de dirijorii Theo Wolters (Olanda), Rick Stengaards (Suedia), Gheorghe Costin și Gabriel Bebeșelea. Un alt punct de interes l-a reprezentat introducerea secției de fotografie, unul din cele mai așteptate cursuri, adresat „pasionaților de vizual, vânătorilor de imagini și posesorilor de aparat foto care vor să capete noțiuni de cultură vizuală, care caută să își stăpânească aparatul mai bine și știu să-și folosească ochii ca pe un instrument de căutare”, după cum afirma fotograful Cristian Radu. Fotografi profesori au mai fost și Cornel Lazia, Sebastian Marcovici și Mihai Benea.
Ineditul cursurilor a reieşit de multe ori și din simpla colaborare a diferitelor arte, precum s-a întâmplat în vara lui 2013, atunci când cursul de jazz și cel de dans s-au întâlnit într-un surprinzător experiment de comunicare. Timp de o săptămână, cursanții Luizei Zan au descoperit un limbaj comun între dans și cântec, și au dat sens personal cuvântului „sincretism” cu ajutorul studenţilor de la dans, îndrumați de coregraful Andreea Novac.
Noua orientare, introdusă de curând, este conceptul ICon Arts Celebrates! prin care organizatorii își propun ca la fiecare ediție să aducă în prim-plan o personalitate culturală apreciată a momentului, în jurul căreia să se configureze întregul program al Festivalului ICon Arts. Figura centrală a anului 2014 a fost artistul sibian – pianist, compozitor și profesor – Mircea Tiberian. La cei 40 de ani de carieră muzicală el a putut fi aplaudat pe scena Sălii „Thalia” din Sibiu alături de două figuri importante ale jazz-ului american: bateristul John Betsch și bassistul Chris Dahlgren.
Nu în ultimul rând, cursul de compoziție a suferit o transformare importantă prin introducerea conceptului de „compozitor în rezidență”. Sub motto-ul „Cum ar fi să ai la dispoziție un ansamblu de profesioniști doar pentru tine, care timp de 10 zile să te ajute să-ți auzi și să-ți șlefuiești pe viu o piesă, de la faza de schiță până la bara de final?”, programul invită tinerii creatori la un atelier de lucru cu ansambluri de excepție. În anul 2015 și 2016, tineri compozitori aleși prin selecție, au avut oportunitatea de a lucra cu prestigiosul Cvartet ConTempo – cvartet în rezidență al RTÉ / Radio Televiziunea Irlandeză. Astfel de evenimente au demonstrat că organizatorii nu doresc să se plafoneze și să se rutineze într-o schemă fixă, ci caută mereu să aducă noutate și calitate evenimentului.
Din proiectele ICon Arts mai amintim crearea unor ansambluri valoroase care au prezentat în ultimii ani nu doar un repertoriu de secol XX, dar și numeroase prime audiții: ICon Arts Percussion Group și ICon Arts Ensemble. Primul a fost înființat în anul 2007, în cadrul cursurilor de percuție ale Academiei, susținute de Mircea Ardeleanu. Membrii grupului sunt tineri percuționiști pasionați de explorarea unei palete largi de instrumente și sonorităţi. În noiembrie 2012, ICon Arts Percussion Group a fost invitat la Drum Tide Percussion Center din Beijing, pentru a susține un turneu de promovare a educației muzicale în China. Au fost susținute și alte recitaluri, în Elveția și România. Ansamblul ICon Arts s-a format în cadrul ediției din 2009, la inițiativa percuționistului Andrei Marcovici, a dirijorului Gabriel Bebeșelea și a managerului cultural Sebastian Gheorghiu. Compus din 11 muzicieni, ansamblul își propune atragerea publicului larg înspre creația contemporană. Într-un timp foarte scurt, ansamblul a reușit să își câștige, prin seriozitate, muncă și pasiune, un loc privilegiat în ierarhia formaţiilor de muzică contemporană din țară, fiind o prezență constantă pe scena unor festivaluri precum Săptamâna Internațională a Muzicii Noi, Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, Stagiunea de Muzică Britanică. În 2011, ansamblul ICon Arts a fost invitat să susțină trei concerte în workshop-ul de compoziție din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, fiind extrem de apreciat de către compozitorii Bernard Cavanna (Franța), Dan Dediu, Costin Miereanu (Franța), Octavian Nemescu, Cornel Țăranu, Hubert Stuppner (Italia) și Zygmunt Krause (Polonia) – membri ai juriului Concursului Internațional de Compoziție „George Enescu” 2011. Printre alte succese se numără seria de concerte dedicate compozitorilor finlandezi și britanici, finalizată cu un concert la Helsinki, la invitația Asociației Korvat Auki, începutul colaborării cu ECO – European Contemporary Orchestra într-o serie de Festivaluri importante din Romania şi o a doua invitație la Festivalul „George Enescu”, pentru a susține workshop-ul de Compoziție.
De 10 ani, cursurile Academiei ICon Arts sunt recunoscute pe plan național și internațional datorită nivelului profesorilor invitați, dar și pentru atmosfera cu totul deosebită în care se desfăşoară. Astfel, organizatorii Academiei au decis să se extindă și pe meleaguri străine, înființând o „filială” în capitala Italiei. Din 2013, se organizează împreună cu Academia di Romania, cursuri de percuție, muzică de cameră și fotografie, iar de anul acesta și de chitară, cu profesorul Reinbert Evers. Academia ICon Arts Roma a fost în viziunea organizatorilor un „pas natural pentru un produs cultural ce a ajuns la maturitate și a atins un nivel înalt de calitate în România. ‘Exportul’ Academiei reprezintă o sumă de oportunități: oportunitatea de a îmbunătăți imaginea țării în afară, oportunitatea participanților români de a fi inspirați de istoria milenară a Romei, oportunitatea participanților italieni/străini de a descoperi un alt mod de a crea arta contemporană”.
După începuturile cursurilor de artă contemporană de la Breaza, multe din variatele proiecte ICon Arts ulterioare au luat naștere în lungile discuții din serile de vară transilvănene, din ideile apărute în timpul atelierelor de lucru, din numeroasele interacțiuni ale diferitelor generații de muzicieni și artiști, din dorința de a schimba ceva în peisajul contemporan al culturii româneşti. Câteodată întâmplător, alteori premeditat, dar întotdeauna cu gândul de a crea un dialog între tineri artiști din zone și generații diferite, sau între genuri artistice diverse, precum dansul contemporan, interpretarea instrumentală, jazz-ul, fotografia.