Ana-Cristina Leonte

Ana-Cristina Leonte este una din cele mai importante cantarete, compozitoare, si conducatoare de formatie din noua generatie a muzicii romanesti.

Nascuta la Suceava, pe 17 februarie 1989, Ana-Cristina a urcat prima oara pe scena la varsta frageda de patru ani. A studiat vioara timp de doisprezece  ani la Liceul de Arta Ciprian Porumbescu. In 2008 s-a mutat in capitala unde si-a continuat studiile in cadrul sectiei de jazz condusa de Prof.Conf. Dr. Mircea Tiberian la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. In 2012 a absolvit studiile de licenta, iar in 2014 si-a finalizat studiile de masterat abordand tema “Tehnicilor vocale extinse aplicate in muzica de jazz”.

A cantat alaturi de numerosi artisti, atat ai scenei de jazz romanesti cat si ai celei internationale. Dintre aceste colaborari ii amintim pe Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu, Mircea Tiberian, Alex Munte, John Betsch, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Pierre Borel, Maurice de Martin, George Dumitriu, Juhasz Gabor, Cristian Soleanu, Mihai Iordache, Alex Arcus, Sorin Romanescu, Ciprian Pop, Alex Man, George Natsis.

S-a bucurat de aprecierea publicului la o serie intreaga de evenimente importante: Street Delivery(2016), Electric Castle(2016), Waha (2016, 2016),Cziki Jazz Festival (2016), Zilele Jazzului Romanesc la Budapesta (2015), Brasov Jazz Festival (2015), JAZZ TM (2016, 2015), Dobrojazz (2015), Alba jazz (2015), Gardener Jazz Festival (2016, 2015), Danube Jazz Festival (2015), Jazzbook Fest (2015), Love is in the Art (2015), Bucharest Jazz Fest (2014), International GreenFest (2014), Girona Accappella Fest (Spania 2014), Street Delivery (2014), Alba Jazz (2014), Train Delivery (2014), Jazz&Blues Festival (2014), Festivalul International George Enescu (2013),  Peninsula (2013),  Samfest Jazz (2012), Mediawave (Ungaria 2012), Jazz Etnika Fest (2011), Dracula BassFest (2011), Targu Mures OpenAir Jazz Festival (2009), etc.

A castigat numeroase premii la competitiile de jazz, cum ar fi titlul pentru Cel mai bun solist vocal, in cadrul Concursului International Johnny Raducanu (2015).

In anul 2013 Ana-Cristina a obtinut titlul Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival si, impreuna cu Michael Acker si Albert Tajti, a obtinut Marele Premiu – Cea mai buna trupa de jazz in 2012 la Targu Mures.

In primavara anului 2014 a fost invitata, in calitate de solista, alaturi de Big Band-ul Radio, la Gala premiilor Radio Romania Cultural, eveniment urmat de un concert la Viena, sub egida Institutului Cultural Roman, alaturi de Electric Brother, Alexandru Anastasiu, Elena Morosanu si Tavi Scurtu.

Intre 2012 si 2014 a fost membra a grupului vocal Jazzappella, alaturi de care a sustinut  o activitate concertistica intensa, care a continuat in anul 2015 cu noua formula accappella BLUE NOISE.

Realizeaza cateva colaborari si cu artisti din diferite alte sfere muzicale: Electric Brother, Nopame, Souptrip, trupa Kumm, Odyssey, Akim Hash,Jurjak.

Intre 2011-2012 a reprezentat Romania in proiectul european ”Cafes & Citizenry – The Roma Origins ” sustinand concerte in Romania, Ungaria si Italia. In acest cadru a prezentat si un proiect de etno-jazz, alaturi de Ferenc Segercz, care a revelat publicului frumusetea folclorului autentic romanesc la festivalul Mediawave Komarom 2012.

In 2010 a cantat la Viena Radio Kulturhaus  alaturi de pianistul Mircea Tiberian, violonistul Albrecht Maurer (Germania), saxofonistul Pierre Borel (Franta) si contrabasistul Chris Dahlgren (SUA),  prezentand un proiect sustinut de Institutul Cultural Roman – Paul Celan Project.

Nerezumandu-se doar la a-si folosi calitatile vocale, Ana-Cristina intreprinde o activitate intensa si ca songwriter, deoarece considera ca interpretarea compozitiilor proprii este mijlocul de exprimare cel mai direct si mai sincer prin care poate sa releve publicului trairile interioare intrupate prin muzica.

Alaturi de Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu si Alex Munte, in iulie 2014 a lansat primul album de autor al unei soliste de jazz din Romania,“Secret Lover”, la casa de discuri Fiver House Records, primit cu mult interes si cu reactii pozitive din partea publicului si mai ales a criticilor si muzicienilor din domeniu. In aceeasi formula, la sfarsitul anului 2014, a primit premiul Best New Jazz in cadrul Galei Premiilor Sunete.

O alta realizare discografica este proaspatul album lansat de Bucharest Jazz Orchestra – Povesti din Bucuresti, unde este invitata pe doua dintre compozitiile grupului.

Cel mai recent proiect, in care vocalista se prezinta  sub numele prescurtat  A-C Leonte, promite un album si un concept muzical nou, explorand o gama larga de sonoritati din sfera electronica. ANGEL minus  WINGS  grupeaza compozitii cu mesaj puternic si teme diverse: idei conectate la pulsul cotidian, credinta si staruinta, o calatorie spre sine, decojirea de ego, comuniune, iubire, asumarea riscului de a gresi, un indemn de a vedea, eliberare, un semnal de trezire la realitate. Materialul sonor electronic inovativ, formulat si finisat cu minutiozitate impreuna cu producatorul si bateristul Tavi Scurtu, este intregit si de participarea unor instrumentisti de marca ai scenei romanesti de jazz si muzica electronica.

Discografie:  ANGEL minus WINGS (2016), Bucharest Jazz Orchestra – Povesti din Bucuresti (2015), Akim Hash – Bless you and me E.P. (2015), Jazzappella – De Craciun (2014), Ana-Cristina Leonte Quintet – Secret lover (2014), Kumm – A misterious place called somewhere (2014), Odyssey –Povestitorul (2010) si Piatra de hotar (2007).

Anul 2017 este primul in care ana-Cristina Leonte se va alatura Academiei ICon Arts, sectia de jazz.