Cursul de dans al Academiei ICon Arts se adreseaza tinerilor interesati de dansul contemporan si de performance. Pentru a participa este necesar un minim bagaj de cunostinte in domeniu.
Performing the body | descopera natura
atelier cu zmee, calatorii emotionale si dans contemporan
condus de Cosmin Manolescu & Paradis Serial
Ce este dansul?
Crezi ca atunci cand dansezi esti sincer?
Vrei sa te (re)conectezi la natura si sa dansezi cu iarba si cu stele?
Oare daca am dansa goi pe o pajiste, crezi ca luna ne-ar incalzi sufletele?
Ai incercat saruti vreodata o piatra sau sa imbratisezi strans un copac?
Ti-ar place sa dansezi lumina sau intunericul?
Vrei?
Va invitam in perioada 20 – 30 iulie 2016 la Performing the Body | descopera natura – primul masterclass de dans contemporan si dezvoltare personala ce va fi condus de coregraful Cosmin Manolescu in 2016.
Atelierul organizat sub forma unui laborator experimental de lucru este inspirat de intalnirea cu spatiul asiatic, dansul butoh si diferite practici de meditatie de tip yoga si zen. Printre temele abordate in cadrul atelierului se vor afla corpul carnal, explorarea luminii si a intunericului precum si dezvoltarea conceptului de calatorie emotionala – un concept personal de lucru dezvoltat cu succes de Cosmin Manolescu in 2015 in cadrul proiectului european E-Motional: rethinking dance.
Laboratorul isi propune scoaterea corpului din zona de confort printr-o serie de experiente performative durationale, dansuri cu zmee sau calatorii performative diurne si nocturne in natura, in peisajul mirific al Cisnadioarei. Pe parcusul celor 9 zile de lucru, vom explora relatia corpului nostru cu natura, cu apa si pamantul, vom explora diferite forme de dans – contact-improvizatie, dansul butoh sau improvizatia, vom lucra durational cu ochii legati la ochi, vom explora performativ lumina, intunericul si natura, dansand imbracati sau goi la lumina soarelui sau a stelelor.
Atelierul este deschis in egala masura publicului larg si/sau artistilor interesati indiferent de acest laborator experimental performativ. Pe parcursul laboratorului, participantii vor fi invitati sa-si descopere limitele si creativitatea, vor experimenta diferite momente de performativitate individual, in duet sau in grup si vor explora diferite constructii coregrafice plecand de la spectacolul [Fragil] realizat de Cosmin Manolescu in 2015. Pe parcursul procesului de lucru vom utiliza si telefonul si camera fotografica care va deveni un martor tacut al experientelor noastre performative. Important, atelierul va contine si sesiuni de lucru care vor implica implica nuditatea.
Programul atelierul va fi unul intensiv (aproximativ 6 ore/zi) insa va tine cont si de interesele si preferintele grupului, deciziile privind programul de lucru, locatiile si temele alese urmand a fi discutate colectiv in cadrul grupului. In data de 24 iulie, participantii vor porni intr-o experienta performativa durationala care va dura 24 ore ce va fi urmata de o zi libera. Pe langa programul de lucru fizic, atelierul va include si discutii pe marginea experientelor performative, exercitii de yoga in mijlocul naturii (dimineata la rasaritul sau apusul soarelui) precum si un program de vizionari de filme experimentale cu Kazuo Ohno, Bob Wilson si alti artisti importanti.
Atelierulse va finaliza cu o prezentare publica informala in data de 30 iulie 2016. Ulterior pe baza materialului filmat va fi realizat si un film documentar ce va contine interviuri cu participantii si diferite secvente inregistrate din cadrul atelierului. Numarul maxim de participanti la acest atelier-laborator este 10 persoane iar numarul minim este de 6 persoane, data limita de inscriere fiind 1 iunie 2016.
Atelierul de la Cisnadioara din cadrul Academiei ICon Arts va fi urmat de o serie de alte trei ateliere performative cu teme diferite la Cluj-Napoca (august), Sibiu (septembrie) si Timisoara (octombrie) urmand se finaliza cu un atelier si calatorie emotionala in India (Goa) in luna noiembrie/decembrie 2016. Pentru mai multe informatii despre ateliere Paradis Serial 2016, ne puteti contacta la adresa de email serial.paradise@artsf.ro sau pe blogul https://zonadstudio.wordpress.com.
* * *
Participantii despre despre atelierul « Identitati performative », organizat in cadrul editiei 2015 a Academiei ICon Arts:
„Experienta workshopului de la Cisnadioara din 2015 a fost neasteptata si frumoasa in acelasi timp. Ma bucur ca am fost si m-am lasat surprinsa, trecand totusi prin niste etape contradictorii vis-a vis de mine si raportarea la anumite exercitii/teme.Totusi e placut sa lasi de la tine si sa descoperi, da, o alta forma a dansului fara rigori, tehnici ,dansul in care doar o privire sau o atingere spun poate mult mai mult.Am realizat ca nu e vorba despe performanta, este vorba despre mine si despre tine. Atat. Spun ca niciodata nu am renuntat atat de mult la mine, fiind poate mai sincera ca niciodata.In exercitiul acesta de sinceritate cred ca am mers pana la capat fara a avea nimic de pierdut sau de castigat. Altfel multumesc pentru senzatia de libertate si de sinceritate pe care am trait-o, care nu cred s-o mai fi trait de prea multe ori.” (Anca Pitaru)
“Personal, acest atelier a reusit ca prin toate activitatile si ceilalti participanti sa curete identitatea performativa personala, sa readuca in discutie importanta sensului performativ in pofida formei si a structurilor. Participantii si interactiunea cu ei au reusit sa faca sa ma analizez si sa ma descopar prin felul in care acestia s-au raportat la mine si la comportamentul meu. Libertatea propusa in cadrul atelierului, m-a facut sa reusesc sa trec peste anumite blocaje emotionale semnificative. De asemenea, consider ca acest atelier, cu ajutorul instrumentului "dans contemporan" a redefinit conceptul de "iubire", prin restructurarea lui "Eu" si "Tu".” (Florin Pavel)
“dansam cu vacile pe un camp otravit daca am fi mugit am fi reusit un task mai apropiat de butoh what is butoh all about what is this task all about. agasarea violenta a propriului corp.
documentar. the dancer is created by the space, rejecting the visualized comprehension of the body – violence is just inside-butoh have to stay unconventional. we are just playing a little inocent nudity. tanz ridicule.but.cand te uiti la piatra uita-te la piatra si atat.” (Ana Tecar)