Razvan Suma

Razvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alaturi de care a concertat in sali ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto

Instrumentul pe care canta Razvan Suma a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotelunul dintre cei mai apreciati creatori de instrumente ai epocii sale – si a fost realizat la Paris in anul 1849. Acest instrument a apartinut in sec. XX celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Razvan Suma in anul 2009 de « Fundatia Musicha » din San Sebastian, Spania.

“Violoncelistul Razvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea si inteligenta sa” – astfel il caracteriza renumita publicatie germana “Das Orchester”  pe tanarul violoncelist roman.

In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea, iar in Romania, Masterclass-ul Muzica la Altitudine realizat alaturi de violonistul Stefan Horvath, a stans peste 20 de cursanti veniti din toata tara.

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul “Va place BACH?”, in 2012 Razvan Suma a sutinut primul sau turneu national solo, evenimentul reprezentand o premiera absoluta in Romania in domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele doua editii ale turneului (1-21 martie si 2 octombrie – 7 noiembrie 2012) au insemnat 17 orase din Romania si peste 10.000 de spectatori directi. Ca o continuare fireasca a acestei frumoase initiative, intre 8-29 octombrie 2013, Razvan Suma a propus melomanilor din 13 orase turneul national „Va place BRAHMS?”, sustinut alaturi de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Razvan Suma a fost prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Pe langa prezenta sa constanta in zona muzicii clasice, Razvan Suma a participat si la proiecte mai putin conventionale, adresate unui public tanar, deschis la inovatie si combinatie intre genuri muzicale. Cel mai recent proiect in acest sens este colaborarea cu trupa Vita de Vie, in aprilie 2013, cand una dintre piesele albumului „Acustic” a fost inregistrata alaturi de Razvan Suma.

Nascut in 1977 la Cluj-Napoca, Razvan Suma a urmat cursurile liceului de muzica din orasul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. In anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar in 2002 a inceput programul de perfectionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” –  Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” –  Spania, sunt doar cateva dintre cele mai importante premii castigate de Razvan Suma in participarile sale la competitiile nationale si internationale, in cariera competitionala inceputa la sase ani.

Educatia sa muzicala a fost armonios completata de cursurile de perfectionare cu maestrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

In ultimii ani Razvan Suma a realizat o serie de inregistrari speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societatii Romane de Radiodifuziune, precum si transmisiuni in direct la posturi de radio si televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” Romania, “Acasa” TV,  Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucuresti, Radio Euskadi). In mai 2012, ca urmare a turneului national “Va place BACH?”, Razvan Suma a lansat, in foaierul Salii Radio din Bucuresti, prima inregistare completa in Romania, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput intr-o forma moderna, atractiva – este realizat cu sprijinul casei de productie Sonoro Records.

Anul 2017 este primul in care Razvan Suma se va alatura Academiei ICon Arts, sectia de interpretare – violoncel.